Sommerspecial - Relationen til generation Z - Interview med sociolog Emilia van Hauen
Hvordan får vi som forældre en god relation til vores teenagere i generation Z, og hvad kan vi lære af dem? Det sætter vi fokus på i denne særudgave af DrugRebels' podcast, hvor Emilia van Hauen giver input og inspiration til en god og ærlig relation, der kan skabe grobund for de vigtige samtaler mellem forældre og teenagere.
DR P1: Lørdag morgen 15/7 2024
Her uddyber jeg mine udtalelser som jeg lavede i Berlingske omkring DR dokumentaren "Sexisme i musikbranchen"
Lyt med fra minut 18.10
DR Kulturen: Livet efter kernefamilien og sikkerhedsudfordringerne til Eurovision
To nye romaner sætter spørgsmålstegn ved kernefamiliens monopol på ideen om det gode liv. Vi dykker ned i de familieformer de skildrer i deres romaner sammen med forfatterne til dem - Linea Maja Ernst og Dy Plambeck, ligesom vi også får besøg af Emilia van Hauen, som fortæller os om vores kollektive drømme om familien anno 2024.
Bro fm: Generationsledelse med Emilia van Hauen
Generation Z, som generationen født mellem 1997 og 2010 bliver kaldt, får ofte en tur i mediemøllen. De er blevet kaldt curlingbørn, forkælede og dovne. Det er voldsommepåstande om den generation, der i år 2025 vil udgøre 27 % af den globalearbejdsstyrke.Hvor tidligere generationer ofte blev i samme stilling i mange år, vil hver tredje medarbejder fra generation Z skifte job i løbet af et år. Som leder er man derfor nødt til at forholde sig åbent og nysgerrigt til den nye generation, hvis man vil fastholde dem på arbejdspladsen.I det hele taget nytter det ikke at nedgøre andre generationer. Vi skal væk fra generationsKLØFT og i stedet skabe et generationsLØFT, som Emilia Van Hauen så fint formulerer det i sin nye bog om generation Z, ’Generationen, der skal redde verden’.Jeg har inviteret hende en tur forbi bro fm til en snak om, hvorfor vi insisterer på, at vores egengeneration har alle svarene. Og om, hvordan vi bedst leder generationen, der skal redde verden.
Finans: Tjek ind #20 med Emilia van Hauen
Hvor er fyrtårnene? Hvor er rollemodellerne? I Finans’ podcast om fremtidens lederskab ”Tjek ind” er Louise Orbesen, stifter af Leading Humans, sammen med Finans’ virksomhedsredaktør Søren Linding på jagt efter mennesker, der kan inspirere og fortælle noget, der kan lede til faktisk handling på ledelsesgangene.
Think about it: Gen Z på arbejdspladsen
I dette afsnit taler vi med Emilia van Hauen om Generation Z, der for alvor er ved at etablere sig på arbejdsmarkedet. Hvilke udfordringer står ledere overfor i mødet med Generation Z? Hvorfor er Generation Z så anderledes end andre generationer? Og hvad kan man egentlig lære af dem?
Enhed: Succestyranni, præstationskultur & hvorfor du må miste dig selv i andres succesrate før du kan finde din egen med Emilia van Hauen
Hør hvorfor, udover for nogle måske indlysende svar, alle vil have 12 i karakterDet at give andre retten til at kritisere os & tage det til osSkolesystemer der handler om at få høje karakterer fremfor at udvikle en karakter. Hvordan KPI tankegangen for nogle er blevet deres tilgang til selvudvikling, hvor det hele handler om at optimere & maksimere os selv. Emilias egen rejse med at fokusere på ydre anerkendelseHvad du kan gøre for at sætte dig selv *lidt* fri fra karakterpres. Hvorfor vi som ung ikke kan finde vores egen succesrate. Vigtigheden af at se om din relationelle cirkel matcher det liv & de værdier du ønsker at leve efter.
Skål Søster: Skål Søster: Shamaner, Grethe Ingemann og generationsbashing
Ugens gæster, skuespiller Trine Pallesen og sociolog Emilia van Hauen, viser sig at have en fælles interesse for shamaner, og Trine Pallesen fortæller om at længes tilbage til en tidligere inkarnation, hvor hun var det, der engang hed indianer.
Dagens store emne er den berygtede generationskløft, som måske kan blive til et generationsløft, hvis vi lærer at forstå hinanden.
Bogstaveligt Talt: ’Generationen, der skal redde verden – med lidt hjælp fra os andre’ med Emilia van Hauen
I dette afsnit får vi besøg af sociologen Emilia van Hauen, der er aktuel med fagbogen ’Generationen, der skal redde verden – med lidt hjælp fra os andre’. Bogen er en undersøgelse af, hvordan den nye generation Z, der er født mellem 1995 og 2010, agerer i samfundet - og i særdeleshed på arbejdsmarkedet.
Vi taler om den unge generations værdier, generationsbashing, Alex Vanopslagh-effekten og meget andet. Og Emilia van Hauen kommer med gode råd til, hvordan de ældre generationer kan imødekomme og forstå de unge Z’ere.
Roxies Podcast: Emilia Van Hauen - At stå i sin power og turde gå i terapi
Jeg har i +10 år holdt et beundringsfuldt øje med kultursociolog, foredragsholder, TV-type og giga-powerhouse Emilia Van Hauen. "Når jeg en dag bliver bare liiidt mere voksen, så vil jeg kunne hvile i mig selv og mine gaver, som hun gør." Sådan har jeg det ægte! Derfor var det også en drøm at have denne podcastsamtale, hvor Emilia gavmildt lod mig gå på opdagelse i bl.a. hendes mod og hvordan hun bruger det til at bryde sine mønstre, samt den blandede landhandel af livserfaringer og stærke redskaber til at være blevet den hun er i dag. Meget relaterbart, powerfuldt og klogt.
Business Lounge: #16 Emilia Van Hauen - Fremtidens arbejdskraft
Nye unge generationer crasher nu arbejdsmarkedet med helt nye krav og holdninger til den moderne arbejdsplads og leder. Jobbet skal give mening, være sjovt og rumme et hyggeligt fællesskab. Det er nogle af de kerneværdier, Y´ere og Z´ere lægger vægt på. Derimod hader de hierarkier og bundne opgaver, hvor medarbejderen ikke involveres.
Ledelsesalmanakken: Den unge generation på arbejdsmarkedet - en samtale mellem en X'er og Z'er
De strømmer lige nu ind i alle vores organisationer. Vi taler om dem både på arbejdspladserne, i privatlivet og sågar i medierne – nemlig de unge fra generation Z.
Vi står over for en tid, hvor arbejdspladserne konkurrerer om at få den nødvendige arbejdskraft. Det sætter arbejdsgiverne i en situation, hvor de må forstå deres unge kollegaer og deres krav for at positionere sig selv bedst muligt.
I denne måneds udgave af Ledelsesalmanakken får vi besøg af Emilia Van Hauen, som er kultursociolog og specialiseret inden for blandt andet den unge generation. Gennem podcasten bidrager projektmedarbejder Ida Spannow med hendes egne perspektiver, da hun selv repræsenterer generation Z.
Skål Søster: Quiet Quitting, Jennifer Anistons barnløshed og kunsten at tale med sin svigerdatter om orgasme
Kender du typen, der ikke siger op, men kun leverer lige præcis dét, der skal til for ikke at blive fyret? Jeg har været på besøg hos Josefine Stork og Alt for damernes fredagsbar sammen med Egmont-direktør Tina Nikolaisen, hvor vi taler om en ny tendens, Quiet Quitting. Vi taler også om Jennifer Aniston og om, at jeg elsker samtaler med min svigerdatter om fx orgasme!
Brinkmanns Briks: Giver dit arbejde mening?
Arbejdslivet er en kilde til både stress og succes. For nogle er arbejdet selve livet og for andre noget, der skal overstås. Uanset hvad, er arbejdet en del af menneskelivet, men passer det moderne arbejdsmarked egentlig til os mennesker? Giver det mening at gå på arbejde? Hør hvad Svend Brinkmann, Helge Hvid og jeg mener i dette afsnit af Brinkmanns Briks.
Brinkmanns Briks: Corona og teenagere
Hvordan har de unge det under den ufrivillige isolation? Denne tids unge lider allerede under en ny udsathed, der er større end tidligere generationer af unge – hør hvad Svend Brinkmann, Noemi Katznelson og jeg har af input og gode råd i dette afsnit af Brinkmanns Briks.
Mameno lifestyle: Emilia van Hauen - Ustyrlige kvinder har det sjovere
Om damerne i SATC, brain fog og kunsten at balancere overgangsalderen uden at gå i stå. Vi skal tale højt om det, der ikke er attraktivt - for anerkender samfundet kvinder i overgangsalderen som værende attraktive?
BizzPod med Christian Jensby: Hvordan tiltrækker man talenterne?
Jeg gæster Christian Jensbys podcast 'BizzPod' sammen med People & Purpose-leder Camilla Kruse til en snak om Millennials og Gen Z’ere på arbejdsmarkedet. Evnen til at tiltrække og udvikle talenter er nemlig fuldstændig afgørende for fremtiden. Men når de yngre generationer vælger arbejdsgiver, er det ikke længere bare udsigten til høj løn og en snorlige karrierevej, der tæller, og virksomhederne må gøre en indsats for at forstå talenterne på deres egne præmisser, hvis de vil undgå at ryge ud af kapløbet om talenterne.
De Usynlige Kvinders Klub
Ustyrlige Kvinders Klub har fået en søster, der er alt det modsatte - nemlig De Usynlige Kvinders Klub. Sammen med UNICEF går Maria Jencel i studiet og taler med flere kvinder om, at vi jo ikke har ligestilling. Jeg får lov til at udbrede det ustyrlige, og vi diskuterer bl.a. magt, kvindelighed, seksualitet og professionalisme.
HR in Business: Det fulde potentiale og talenterne, særligt med fokus på generationsledelse
Jeg er i studiet hos Ulrik Nerløe, hvor vi bl.a. taler om, hvordan vi bidrager til et stærkt fællesskab omkring virksomhedens formål og kultur med særligt fokus på den yngre generation.
"De ældre generationer skal være broen til de unge" - interview med Emilia van Hauen”
De unge er opdraget til at have fokus på det, der betyder noget for dem, hvor de føler sig i live. Meningsfuldhed har meget større betydning for de unge, som stiller større krav til arbejdsmarkedet. Det er noget de tidligere generationer selv har skabt. Det skal vi huske på.
Så hvordan kan man som leder håndtere de unge på arbejdsmarkdet og hvordan kan man få det bedste frem i alle fire generationer? Det giver Emilia van Hauen sit bud på i denne episode af F5 Focus.
For altid forandret: S3E9 - Hvem er jeg nu!
I det her sidste og for denne gang afsluttende besøger jeg Christina for sammen at evaluere denne sæson 3. Hvad har Christina lært? Har hun fået mere tillid til sig selv, har hun udfordret sig selv med at sætte grænser? Christina fortæller at hun har valgt at gå linen ud og gjort sig observationer og det er der kommet noget godt ud af.
For altid forandret: S3E1 - Tillid er et livsprojekt
Christina har besluttet at fortsætte sit feltstudie. Hun troede hun var klar til at face verden med sin forandrede identitet, men noget driller. Tilliden til andre mennesker er forsvundet. I den her første er jeg på besøg, for at tale om, hvordan hun genfinder tilliden både til sig selv og andre og om hvornår og hvordan, man lærer at sætte grænser uden at blive sat i bås som en gammel skrap dame.
Emilia Van Hauen and the Case for Unruliness
Unruly (adjective):
Disorderly and disruptive and not amenable to discipline or control.
The official dictionary definition of ‘unruly’ isn’t something women usually aspire to be.
All our lives, we’ve been conditioned to believe that being unruly was social suicide - the opposite of how we needed to act if we wanted to be loved by our peers, respected by our colleagues, and cared for by our partners.
But, what if we told you that the world needs unruly women now more than ever?
Ustyrlige Kvinder - Live fra Roccamore
Bonus Episode: live fra Roccamore: “Succesfulde mennesker skal man ikke se ned på – dem skal man stille sig ved siden af”
Lyt med til denne live-samtale om iværksætteri, køn, farven pink og meget andet, når ‘Ustyrlige Kvinder’ går live fra skobutikken Roccamore.
“Det hårdeste i vores liv er vores relationer”
Månedens podcast med Emilia van Hauen.
Når vi taler om bæredygtig ledelse, handler det faktisk om væredygtighed. Sådan siger sociolog og trendekspert Emilia van Hauen i månedens udgave af podcasten F5 Focus.
Hvordan får de unge mening i arbejdslivet? Arbejde handler ikke bare om at tjene penge. Den unge generation efterspørger mening i arbejdslivet. De stiller krav og ønsker reel indflydelse. Det mener Kultursociolog Emilia van Hauen, der er gæst i dagens afsnit. “Vi har opdraget en ung generation til i virkeligheden at gå efter det, som vi alle sammen længes efter, men som der måske ikke rigtig har været plads til i samfundet før,” siger hun. Lyt med og få konkrete værktøjer til, hvordan du skaber nutidens bedste arbejdsplads for unge. Podcasten Arbejdslyst hele livet gennemgår syv faktorer, der har betydning for din arbejdslyst - og dagens faktor er: Mening.
Worksome: Når generation Z rammer arbejdspladsen
Generation Z er på vej på arbejde. De nye generationer er digitalt indfødte og kommer til at arbejde på nye og anderledes måder end de fleste af os er vandt til.
- Hvad karakteriserer generation Z?
- Hvordan motiverer du generation Z?
- Hvordan får du generation Z til at samarbejde godt med andre generationer på arbejdspladsen?
- Hvorfor vælger så mange fra Generation Z at arbejde freelance?
Small Great Nation: KPI = Konstant Pressede Individer
Emilia i samtale med Peter Mogensen, direktør for tænketanken Kraka, og Anders Dons, Nordic CEO for Deloitte i Small Great Nations podcast-serie. "Når vores succeser skal opgøres, anvender vi ofte Key Performance Indicators, som de fleste kender som KPI’er. Men ifølge dagens gæst, kultursociolog Emilia van Hauen, burde KPI i stedet stå for ”Konstant Pressede Individer”, som hun mener er resultatet af det performancesamfund, vi lever i.
Finding Your Community and Discovering Where You Truly Belong with Emilia van Hauen
In this episode, Emilia van Hauen, a Cultural Sociologist, talks about communities, relationships and human connection in a pandemic, and post-pandemic world.
AndSheSpoke:
Finding Your Community and Discovering Where You Truly Belong with Emilia van Hauen:
Ustyrlige Kvinder - Med Le Gammeltoft
Episode 10: Le Gammeltoft: “At abortere er det ultimative kontroltab”
25 procent af alle konstaterede graviditeter i Danmark går til. Derfor mener Le Gammeltoft, at vi mangler et bedre sprog til at tale om den sorg, som følger med at miste et ufødt barn
Teknosfæren
Gør memes verden til et bedre sted? (Med Sebastian Lynggaard)
SelectionF podcast - Bestyrelsen Indefra
Dette afsnit handler om Offentlige bestyrelser
Vært er Le Gammeltoft
Deltagere er tre SelectionF bestyrelseskvinder:
Emilia Van Hauen, Kultursociolog, arbejder blandt andet i bestyrelsen for Messecenter Herning
Ustyrlige Kvinder - Med Jeanette Ottesen
Episode 9: Jeanette Ottesen: “Der er ikke nogen, der skal bestemme, hvordan jeg skal lave mit comeback”
At kombinere moderskab med en svømmekarriere er ikke nemt. Da Jeanette Ottesen blev gravid, mistede hun sin løn og al økonomisk støtte. Nu hjælper hun andre kvinder mod drømmen om både at være mor og elitesportsudøver.
Uden de andre er vi intet!
Min gæst i denne uge er Emilia van Hauen. Emilia er sociolog, forfatter, podcastvært, bestyrelsesmedlem, og så er hun en efterspurgt foredragsholder.
Lyt med og hør hvad generation X, Y, Z, Alpha og babyboomere egentligt er og om hvordan du med stort udbytte kan bruge din viden om de forskellige generationer til navigere bedre både private og arbejdsmæssige sammenhænge.
Emilia fortæller også om hvornår kvinder har størst chance for at score en mand og om hvorfor ustyrlige kvinder har det sjovere, hvad ustyrlig er og om mænd også skal være ustyrlige.
Og så hører du om hvad en stærk mand er nu om dage, om hvorfor fællesskaber er så vigtige for os og meget, meget mere...
Ustyrlige Kvinder - Med Drew Sycamore
Episode 8: Drew Sycamore: “Jo mere ekspert på mig selv jeg bliver, desto svære er det for andre at fortælle mig, hvem jeg skal være”
Dansk-walisiske Drew Sycamore er rock-and-roll’er ind til knoglerne. Hør hende fortælle om forsøget med at sætte sig selv fri fra det kønnede udtryk, som ofte er koblet til musikbranchens sangerinder.
Ustyrlige Kvinder - Med Sarah Mahfoud
Episode 7: Sarah Mahfoud, bokser: “Jeg er ikke altid min egen bedste ven”
Sarah Mahfoud fortæller om, hvordan det føles at give en knock-out, om at leve i et psykisk voldeligt forhold og om forskellen på selvværd og selvtillid.
Ustyrlige Kvinder - Med Jeanette Varberg
Episode 6: Jeanette Varberg, arkæolog: "Knoglerne lyver sjældent"
Hvad kan vi lære om køn og ligestilling gennem arkæologien? Det kigger ‘Ustyrlige kvinder’ på denne gang gennem kvinders knogler og våben gennem tiden.
Hvad Generation Z gør i dag, gør vi andre i morgen
Vi har inviteret kultursociolog og generationsekspert Emilia Van Hauen ind i studiet til en snak om de online indfødte, performanceorienterede og autenticitetssøgende unge individer, hvordan vi skal tale relevant ind til dem, og ikke mindst hvordan vi skaber en arbejdskultur, der tiltrækker og fastholder fremtidens arbejdskraft.
Ustyrlige Kvinder - Med Sara Omar
Episode 5: Sara Omar: "Mod eksisterer jo kun, når frygt er til stede"
Undertrykkelse og ondskab i sin reneste form spiller en stor rolle i Sara Omars forfatterskab. Hun tager fat der, hvor det gør allermest ondt.
Ustyrlige Kvinder - Med Ulla Terkelsen
Episode 4: Ulla Terkelsen: “Skyldfølelse er en underlig svamp. Hvis den først kommer ind, vokser den”
Ulla Terkelsen lever ud fra princippet om at “get up and go”. Hun står aldrig stille – hverken fysisk eller tankemæssigt.
Ustyrlige Kvinder - Med Signe Lindkvist
Episode 3: Signe Lindkvist: “Under min skilsmisse opfandt jeg udtrykket at ‘kvæle med kærlighed'”
For Signe Lindkvist handler skønhed om at spille på de tangenter, man har. Nogle spiller i mol. Andre spiller i dur tilsat en eksplosiv cocktail af lyserøde fjer og glimmer.
Ustyrlige Kvinder - Med Mia Wagner
Episode 2: Mia Wagner: “Nogle gange skal der være fordelsbehandling for minoriteter. For vi får et bedre samfund, hvis vi går efter ligeværd”
Løvernes dronning, Mia Wagner, er på mission for at finde ud af, hvilke begrænsninger, der er for kvinder i iværksætteri.
Ustyrlige Kvinder - Ny Podcast
Ny podcast med Emilia van Hauen og Frederikke Felding.
Ustyrlighed kan være med til at udvikle et samfund mod større balance. Derfor skal du i denne podcast møde en masse kvinder, som kan være med til at gøre dig mere ustyrlig.
Bæredygtig Business: Det handler om mere end bare en lønseddel
I Bæredygtig Business (podcast-serie) dykker direktør og bæredygtighedsnørd Steffen Max Høgh ned i sammenhængen mellem ansvarlighed og bundlinje. Dette er anden sæsons 4. afsnit, som har jeg været så heldig at være gæst på. For den nye generation af arbejdere er det ikke kun arbejdspladsens fysiske rammer og goder, der er vigtige, det er derimod sådan noget som værdier og relationer. Jeg fortæller blandt andet at den yngre generation ser dem selv som et CVR nr. og ikke CPR nr.
Millespeak: Digitalt indfødt eller immigrant?
Hvad betyder det egentlig, at kulturen vil ændre sig. Det betyder, at du i fremtiden vil have langt bedre muligheder for at arbejde remote. De unge kommer nemlig med nogle helt andre krav til arbejdsmarkedet, end vi har været vant til og virksomhederne må følge med. I podcasten hører du hvad der kendetegner generationerne X, Y, Z og Alpha. I samtale med digitale nomade Mille Sjøgren.
Lægens ord... Om lidelse, de unge og relationerne
- Hvilken rolle spiller lidelse i en sociologisk kontekst?
- Hvorfor kan jagten på succes i livet blive til et tyranni?
- Hvad har mennesker og fisk i akvarier til fælles?
- Hvad gør de sociale medier ved oplevelsen af lidelse og fællesskabet?
Unge under Corona afsnit 4 - Lægens ord på Niels Brock
Lyt med og hør bl.a. om det overraskende svar på, hvornår mennesker verden over betragter sig selv som værende unge eller hvad en "goplehjerne" er - og endelig den svære kunst at blive behandlet som et barn, men alligevel stilles overfor de voksnes forventninger.
Tea Talk med Sociolog Emilia van Hauen
Sammen med Emilia van Hauen sætter Louise Rygaard fokus på manglen på kvinder i topledelser fra en ny vinkel, som ikke handler om det kønnede talent men om et forældet og rigidt karrieresystem. Vi får talt om betydningen af det sociale køn, begrebet "flydende køn", ændrede forventningerne til mænd og kvinder og nye generationers karriereønsker og opfattelsen af det gode arbejdsliv.