august 22

3+1 TIL RECEPTIONEN: KOGNITIV KAPITALISME, GLOKALISERING & GYPSETTER

Har du problemer med at bryde isen til receptionen? Så smid ordene kognitiv kapitalisme, glokalisering eller gypsetter og se, om ikke det får samtalen til at summe. +1 er det ord, som selv Stephen Kinnock kender, men som altså lige gik dine ører forbi …

KOGNITIV KAPITALISME

Jo mere du deler et æble med andre, jo mindre får du. Øv! Jo mere du deler din viden med andre, jo mere viden får du. Hurra! Det er den grundlæggende forskel på traditionel kapitalisme og kognitiv kapitalisme. Viden er ikke underlagt den knaphedslogik, som ellers har været et centralt princip i den måde, som kapitalismen har fungeret på. Viden udspringer normalt af social interaktion, og dermed er viden noget man skaber sammen. Viden er altså grænseløs. Og de vigtigste værdikilder i dag er viden og kreativitet. Udfordringen ligger i at finde ud af, hvad viden og kreativitet er værd. Og hvordan man skaber en forretning ud af det, for hvordan kan du eje en idé?  

Den franske tænker Yann Moulier Boutang siges at være ophavsmanden til begrebet.

GLOKALISERING

Har du benyttet dig af feng shui i dit hjem? Eller spist sushi på en dansk restaurant? Det er glokalisering. Ordet er sammensat af globalisering og lokalisering og udtrykker, at globaliseringen ikke er en ensrettet proces, hvor det lokale adopterer det globale. Det viser sig gang på gang at den globale kulturelle, politiske og økonomiske indflydelse i stedet siver ind i lokale forhold, og sammen med de lokale særpræg skaber en fælles hybrid, som varierer fra sted til sted. Globalt set oplever vi en homogeniseringstendens, eller en form for kulturimperalisme, hvor nogle dominerende tankegange omkring livsstil, forbrug og kulturudtryk ensrettes. Men samtidig sker der også en heterogenisering, hvor det lokale og det særlige (geografiske) udtryk dyrkes, som en slags identitetsproces. Disse to modsatrettede tendenser gør, at vi finder på at indrette os med feng shui i Danmark, mens vi nyder en øl fra et dansk mikrobryggeri.

GYPSETTER

Gypset er sat sammen af ordet gypsy/sigøjner og jetset og dækker over en voksende gruppe af kunstnere, musikere, sangere, modedesignere, surfere, skribenter og flere af samme freelance-agtige kreative jobskuffe, som lever nogle semi-nomadiske ukonventionelle liv. De blander den frie livsstil med jetsettets sofistikerede globale referencer, og bliver på den måde den moderne verdens frie kreative fugle, der gennem deres underholdningsværdi og gode kontakter, er værdifulde for det rige jetset, der gerne låner boliger og middagsborde til dem. Julia Chaplin har beskrevet fænomenet i sin bog Gypset Style – se mere på www.juliachaplin.com

+1: NETVÆRKSFAMILIE

Hvis man er skilt eller er kernefamiliemæssigt udfordret på andre områder, er løsningen for mange at lave sig en netværksfamilie, hvor man inddrager familiemedlemmer, naboer, venner og kollegaer til at få et familieliv, hvor som består af flere voksne end blot børnenes forældre. For mange kernefamilier er det også en løsning, hvis begge forældre har krævende jobs og lange arbejdstider, for på den måde kan man deles om hverdags-logistikken med kørsel til børnenes aktiviteter, pasning, madlavning og andre lignende aktiviteter. Nogle vælger at flytte sammen i moderne bofællesskaber, hvor man har nogle fælles områder, men i øvrigt beholder sit privatliv. Andre laver bare aftaler.


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}