januar 20

Uha eller hurra for skæbneåret 2012? Du bestemmer!

Dette år er blevet udråbt til alt fra den totale undergang til starten på en ny epoke. Hvis du vælger det sidste, kan du få hjælp af tre tendenser i tiden. Det handler om at være centreret, dyrke connections og turde være et multimenneske fuld af paradokser.

Af Emilia van Hauen

Hvert nytår tror jeg fuldt og fast på, at lige præcis dette år, bliver det bedste år nogensinde. Nytårsaften afslutter jeg hver eneste skål med dette ønske. Og efterhånden har optimismen smittet mange i min omgangskreds, som har adopteret traditionen, om end der stadig er skeptikere i blandt dem. ”Hvert år kan da ikke blive bedre end sidste år?!” er den indvending jeg oftest får. Men jo, det kan det altså godt. Det kræver blot to ting: For det første at du bliver klar på, hvad du skal gøre og opleve i løbet af dette år, for at du synes, at det bliver det bedste år nogensinde. Fx endelig at få den hamster, du har drømt om? Eller rejse til Ouagadougou? Kun du kan finde ud af, hvad du drømmer om i år, og kun du er i stand til at få det til at gå i opfyldelse. Den anden ting er, at du bevarer fokus på alt det gode, der sker dig. Er det et halvt fuldt eller halvt tomt år? Og så er der naturligvis undtagelserne, som uventet død og sygdom af sådan en karakter, at det aldrig giver mening. Det giver nok snarere det værste år nogensinde.

I år er det dog ikke kun på det personlige plan, at det kan blive det værste år nogensinde, for guderne skal vide, at 2012 er gået hen og blevet et næsten sagnomspundet år, hvor katastroferne lurer om hver en forudsigelse. Mayaerne mente, ifølge nogle fortolkere, at verden går under i år. Det samme budskab tillægges Nostradamus. Ja, så er den ged ligesom barberet. Det er dog de færreste, der tror på denne skæbne for året, og så er der andre grumme perspektiver at lade sig skræmme af. Klimamenneskerne fx, der forudsiger katastrofer til vands, til lands og i luften. Eller økonomi- og erhvervsmenneskerne, der forudsiger nok et kriseår med masser af fyringer, lukninger, konkurser og negativ vækst. Der er også udsigt til, at det arabiske forår ser ud til at blive afløst af den muslimske vinter. Mordkorea (tak ATS!) har fået endnu en kær leder, der kan undertrykke og mishandle sit folk. Europa kæmper for at overleve som idé og økonomisk magtfaktor. USA kan ikke internt blive enige om krisens omfang og middel og kan nå at gå konkurs inden næste nytår. Og i Danmark har vi fået tabermænd, uden at vi har fået flere bestyrelseskvinder. Opløftende er det bestemt ikke, og dette er kun nogle af aspekterne!

Men der er også muligheder. Selvom nogle mener, at man skal være så optimistisk og positiv i sine iagttagelser, at Leif Lalleglad vil syne som en deprimeret kærestesorgsramt Michael Strunge i lære som bedemand, for at kunne se den side af sagen også. Jeg vil ikke desto mindre prøve på at tilbyde tre trends, som du kan bruge til at få dit bedste år nogensinde.

For det første har den fortsatte krise hjulpet os til at blive mere centreret i os selv, så vi kommer tættere på det, vi virkelig er dygtige til og brænder for. Vi er tvunget til at se på essensen af os selv og vore egne liv, og stille spørgsmålet: Lever jeg virkelig det liv jeg gerne vil? Og hvis ikke jeg gør, hvad er det så jeg længes efter? Mange vil vælge trygheden, mens andre vil vælge det ukendte, for alt er alligevel så pokkers usikkert, at det er nu, der er åbent for de nye og skæve muligheder. Og det gælder både professionelt og privat. Det er slut med mennesker og ideer, der blafrer rundt efter enhver tosset eller panisk overlevelsesidé, og ind med personer, organisationer og produkter, der tager udgangspunkt i eget centrum. De går nemlig aldrig død i energi og kreativitet eller brænder ud af stress. Centrering handler om, at du tør tænke og handle autonomt, og følge din egen indre overbevisning, selvom det kan betyde udstødelse af den gruppe, du umiddelbart gerne vil være medlem af. I stedet kan du være med til at skabe noget nyt, som andre vil opsøge, og på den måde kan du skabe et nyt fællesskab, som passer bedre til dine overbevisninger og livsformål. Hvis ikke der allerede er plads til dig – skaber du den.

For det andet har vi aldrig haft så mange muligheder for at indgå i lige præcis de fællesskaber, som vi drømmer om at dyrke. Fællesskaber er socia-cool, og uden dem er du intet. Det er blevet klart nu, hvor vi har sagt farvel til individualitetens epoke. Men fællesskaber er ikke nok. Det er hvordan vi er tilknyttet, der bliver det vigtigste i fremtiden. Jeg kalder det for connections, og det handler ikke bare om netværk og relationer; det handler også om, hvordan vi forbinder os med viden, resultater, handlinger, idealer, værdier, organisationer, ideer – og ikke mindst de muligheder, som alle vores connections – og nettet – giver os! Hvis du er ensom eller ufrivillig alene (om fx en idé), har du de bedste muligheder nogensinde for at skabe meningsfulde relationer med din omverden; det er blot op til dig, hvordan du vil forbinde dig med dem.

For det tredje er vi i gang med at sige farvel til det holistiske menneske og goddag til multimennesket. Vi er nemlig ved at opgive den urealistiske drøm om en tilværelse i evig zen og balance med en gennemfarvet identitet, der i sin kerne er urokkelig og hel. I stedet anerkender vi vores menneskelige fejlbefængthed og bliver til multimennesket, som forstår at favne en lang række paradokser, og derfor formår at navigere sikkert, fleksibelt og troværdigt rundt i det foranderlige landskab, som vores tid er. Multimenneskets særlige egenskab er en udbredt paradoks-elasticitet, der holder det smidigt og levende. Man skal huske på, at paradokser kun er en svaghed, hvis man ikke ved, hvordan man bruger dem, som kreativ energi. Hvor i dit liv finder du dit største paradoks? Dér finder du også dit største vækstpotentiale!

Hvordan vil DU gøre 2012 til dit bedste år nogensinde?

Kronik bragt i Jyllandsposten 3. januar 2012.


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}