september 22

3+1: Booting up, emotionel kapital & antitrenden negativitet

Har du problemer med at bryde isen til receptionen?

Så smid ordene booting up, emotionel kapital & pessimisme i drinksglasset , og se hvad det sætter gang i. +1 er det ord, som også Thorning (nu med titel af kongelig undersøger) kender, men som altså lige gik dine ører forbi …

BOOTING UP/TIGERMUMS

Efter helikopterforældre og curlingbørn, er der nu en trend i gang der handler om at forberede sine børn til at klare sig godt og sikkert i en verden, der er præget af hård global konkurrence – indenfor alt! Man kalder det for booting up, dvs. snør støvlerne og gør dig klar til kamp! Og det er forældrene der træner deres børn i det ved at udfordre dem og lære dem at overvinde modstand.

Amy Chua, forfatteren til bogen Tigermoms, er blevet lidt af et ikon indenfor denne trend. Hun har benhårdt styret sine to døtre, så de bla. blev de dygtigste i deres klasse, ved at stille høje krav til dem hele deres liv. Du kan læse mere om hende her

Jeg synes det er en stor befrielse, at vi er på vej til at forlade det over-nursende forældreskab, der får tics ved tanken om at tage en konflikt med børnene, eller blot at stille rimelige krav til dem. Det har til alle dage været direkte kontraproduktivt at beskytte ungerne for meget, så de ikke lærer at klare sig selv. Tværtimod skal man være børnenes første (og sikreste) modstand at overvinde, så de hele tiden opdager, at de flytter sig og kan mere og mere. I 2004 udgav jeg bogen ”Moderskab – Lederskab” sammen med Winnie Haarløv, der også handler om dette emne. Du kan se mere her

EMOTIONEL KAPITAL

Penge har altid været den sikreste målestok for succes, men fremover vil vi se, hvordan det at kunne håndtere sig selv og sine sociale relationer, og op den måde få skabt mest muligt for fællesskabet, vil blive en lige så vigtig succesparameter. Især set i lyset af cocreation, som er fremtidens arbejdsform – især for kreativt afhængige virksomheder. Daniel Goleman var en af de første til at gøre begrebet følelsesmæssig intelligens bredt kendt, og siden er social intelligens også blevet et begreb, vi skal kende. De to sammen med en intuitiv forståelse for det sociale og de emotioner, der flyder i og mellem mennesker, udgør en form for emotionel kapital, som vil være mange penge og muligheder værd på ens cv. Så vil du være ekstra skarp til din næste jobsamtale, skal du sørge for at kende din emotionelle kapital – og hvad du vil bruge den til i dit nye job!

ANTITREND: NEGATIVITET OG PESSIMISME

Denne gang har jeg også en antitrend med, som jeg synes er vigtig at nævne, netop fordi derfor har potentiale til snart at blive til en trend! I dag er det nemlig SÅ tabu-belagt at være negativ og pessimistisk, også selvom man kalder det for at være realistisk. I disse positiv-psykologi-tider forventes vi alle at være superoptimister, tænke positivt hele tiden og aldrig bruge ordet problemer men derimod ordet udfordringer. Men indimellem er livet jo noget lort, og ind i mellem har man jo lyst til bare at være ked af det, sur, gal og modløs. Og det at gå gennem en lidelse og turde stå i den, er bestemt ikke for klynkepjok, men det kan til gengæld gøre en meget stærkere og gladere, når man er igennem den. Hvad man ikke kunne, hvis man ikke måtte gå ind i det og turde stå ved det. Så lad endelig din pessimisme og negativitet blive luftet, når der virkelig er brug for det – det renser luften og giver energi til at komme videre. Og gør dig mere menneskelig. Tillykke!

+ 1: NU’ET

Vi har haft bestselleren Nuets Kraft af Tolle, og nuet er stadig en stor trend. Vi ser det på de mange live-streaminger af diverse begivenheder (fx benytter Metropolitan Operaen sig af det), og i det hele taget er live-oplevelser stadig i høj kurs. Nuet er der, og kan ikke reduceres til noget andet, noget ønsket, noget glemt. I sin essens er det ej reducerbart – og det er cool i en tid, hvor alt kan flyttes…ind og ud af bevidstheden, det fysiske rum og historien. Brug nuet NU!


Du vil måske også kunne lide

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}